BARVESTAD’S ROCKIN ROBIN

GLORIOUS DEFENDER ESAUL COSSACK COMMANDER

Tankar – utkast

Mentalt och fysiskt sunda, funktionsmässigt och exteriört fullgoda vita herdehundar. Avelsarbetet måste var hållbart på sikt.
1. Hälsa
2. Mentalitet
3. Funktion
4. Exteriör

Viktigast är hundarna ska kunna leva ett långt, aktivt liv utan hälsostörningar. De ska fungera väl i samhället och tillsammans med andra människor och djur. Uppskatta aktivitet och fungera såväl i familjen som på prov/tävling. Vara rastypiska med god könsprägel.

En god mentalitet (en hund som trivs tillsammans med människor, är nyfiken, lekfull och som snabbt kan lägga obehagliga situationer bakom sig) är oerhört viktigt för mig. En hund som inte är trygg med människor har det jobbigt.

Jag vill att ”mina” hundar ska kunna hänga med i stort sett överallt. De ska inte behöva stanna hemma för att de inte pallar en viss miljö eller situation. Eller att de inte kan koppla av och på så sätt blir jobbiga att ha med i olika sammanhang.

En stor nyfikenhet gör att hunden enklare kommer över jobbiga situationer. Lekfullhet bygger samhörighet och relation och är självklart bra att använda för belöningar och ”just for fun”.

Det spelar ingen roll hur frisk och snygg hund man har om den inte ”vågar” leva eller fungerar ”ute i världen”. Visst kan jag bli knäsvag över fantastiska öronplaceringar, ett fulländat uttryck – men en god helhet är ändå viktigare än några perfekta exteriöra detaljer.